Posted on Hozzászólás most!

Horgolóiskola: 4. körlap horgolása, szaporítás

Általános megfontolások

A következőkben egy kis kitérőt teszünk az amigurumi (horgolt állatok, figurák) készítésének alapjai felé.

Ebben a leckében megtanuljuk, hogyan lehet a magic ringből kiindulva egy körlapot horgolni. Igazából, ha jobban megnézitek majd, nem is szabályos kör lesz ez, hanem az élei inkább hatszög, de a horgolás nem annyira precízen formatartó, hogy ez igazán gondot okozzon.

Technikai kivitelezés

A magic ringes oktatóanyagban láthattátok, hogy a körbe 6 db rövidpálcát horgoltunk. Ez nem volt véletlen, ugyanis a hat kezdő szemből kiindulva szépen ki lehet alakítani egy síkbeli formát (is). Sokan dolgoznak ezzel a módszerrel.

Képzeljétek magatok elé a kezdő hat rövidpálcából álló kis kört! Ebből indulunk ki, ezt „növesztjük” majd, vagyis a későbbi sorokba értelemszerűen mindig több rövidpálcát kell majd horgolnunk, hogy a kör kerülete növekedjen.

Két módon térhetünk át az első sorról a másodikra: vagy csak simán továbbhorgoljuk az első sort a második leírásának megfelelően (spirális), vagy zárjuk a sort (majd ezt is megtanuljuk), magasítunk a következő sorra és ott folytatjuk (koncentrikusan haladva). Hadd mutassak ehhez egy gyönyörű ábrát! 😉

Most az elsőt használjuk!

Hány szemmel kell növelnünk a horgolást soronként? Van erre egy egyszerű szabály: ha hat rövidpálcával indítunk, minden sort hat pálcával növelünk. Vagyis a rövidpálcák száma így fog alakulni:

 1. sor: 6 rövidpálca (rp)
 2. sor: 6+6=12 rp
 3. sor: 12+6 =18 rp
 4. sor: 18+6=24 rp
 5. sor: 24+6=30 rp
 6. sor: 30+6=36 rp
 7. sor: …. stb.

Szaporítás:

A rövidpálcák számát egy soron belül úgy tudod megnövelni (ezt hívjuk szaporításnak), hogy az előző sor adott rövidpálcájába egyszerűen kettő rövidpálcát horgolsz.  Ezzel ebben a sorban már egy rövidpálcával több van, mint az előzőben.

Az előző gondolatmenetre visszatérve, minden sort hat rövidpálcával kell növelnünk. Ezt érdemes úgy csinálni, hogy a szaporítások a soron belül egyenletes távolságra legyenek egymástól, ekkor lesz szép, szabályos az alakzat (már, ha ez a cél..).

Vagyis:

 1. sor: 6 rp
 2. sor: minden rövidpálcába 2 rövidpálcát horgolunk (összesen 12)
 3. sor: az első rövidpálcába 1 rövidpálcát, a másodikba 2 rövidpálcát horgolunk, ezt a sor végéig ismételjük (összesen 18)
 4. sor: az első és a második rövidpálcába 1 rövidpálcát horgolunk, a harmadikba két rövidpálcát teszünk, ezt ismételjük a sor végéig (összesen 24)

Ezen elv mentén haladunk tovább attól függően, mekkora lapot szeretnénk. Rövidebben ezt így szokták jelölni:

 1. sor: (1 rp, 1rp, 1rp, 2 rp) ism, vagy (1 rp, 1rp, 1rp, 2 rp) 6x (30)
 2. sor: (1 rp, 1rp, 1rp, 1 rp, 2 rp) 6x (36)
 3. sor: (1 rp, 1 rp, 1 rp, 1 rp, 1 rp, 2 rp) 6x (42)

A végeredmény így néz ki (lsd. lent). Itt szándékosan minden sort más színűre horgoltam és a sorok összeillesztését lazára hagytam, hogy lássátok, hol az átmenet. Tényleg jól látszik, hogy a sorok nem térnek vissza önmagukba, hanem spirálisan haladnak. Azt is könnyű észrevenni, hogy hol vannak a szaporítások: ezek a dupla rövidpálcák alkotják a hatszög csúcsait.

 

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük