Posted on Hozzászólás most!

Horgolóiskola: 1. A kezdőhurok és a láncszemek

Általános megfontolások

A láncszemet többnyire a munkadarab megkezdésekor szokás használni, a láncszemekből álló sorra épül rá aztán a horgolás többi része. Ha több egymás melletti láncszemet körré zárunk, létrehozhatunk egy kezdőkört, ami a körkörösen készülő munkák (pl. terítők) számára szolgál kiindulásként. De a láncszemek sok minden másra is használhatóak.

Neve: láncszem (lsz)

Jele:

Angol neve: chain (ch)

Technikai megvalósítás:

A kezdőhurok:

Hogyan kezdünk el láncszemeket horgolni? Ehhez először is szükség van egy kezdőhurokra, amibe a láncszemeket belehorgoljuk. A kezdőhurkot így kell elkészíteni.

A láncszemek:

Ha a kezdőhurkot elkészítettük, beleillesztjük a tűt. A gombolyag felőli szálat a tűre hurkolva áthúzzuk a hurkon (mindegy, hogy alulról, vagy felülről). Én így csinálom.

 

Ha majd elkezdtek élesben horgolni, a leírások úgy fognak kezdődni, hogy pl. „horgolj 30 láncszemet”. Ok, de honnan számoljuk a harmincat? Melyik az első a sorban? Nézd a képet:

Figyelem! A kezdőhurok adta gombócot NEM számoljuk első szemnek! Az a „nulla”!

Még egy kis anatómia. Az a felszíne a láncszemsornak, amit most a képen láttok, az a munka színe. Azt szokták mondani, hogy itt V-betűket kell felfedeznünk (a lenti képen zölddel kiemeltem). A V-nek a közelebb eső része az elülső hurok, a tőlünk távol eső a hátsó hurok. Ennek később lesz jelentősége, ugyanis más-más mintázatot ad, ha egyikbe, másikba, vagy mindkettőbe horgolunk majd.

 

A következő lecke megjelenéséig nincs más hátra, mint begyakorolni a láncszemeket. Addig, amíg szép, egyenletes, csavarodásoktól mentes láncsort nem kaptok. Próbáljatok meg meghatározott számú (10-20 db) láncszemet megcélozni és aztán megszámolni, hogy sikerült-e. Hasonlítsátok össze a munka színét és fonákát!

Megjegyzés

Azoknak, akik gyerkőcökkel gyakorolnak: a kicsiknek sokszor még láncszemeket is nehéz horgolni, az ovisoknak aztán főleg. Nekik megkönnyíthetjük a dolgukat azzal, hogy kezdetben kézzel, horgolótű nélkül készítik a láncszemeket: a hüvelyk- és a mutató ujjukkal dolgozzanak, így csípjék össze a fonalat és húzzák át a hurkon.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük