Posted on 1 hozzászólás

Horgolóiskola: alapfelszerelés horgoláshoz

Ez a bevezető írás tényleg annak szól, akinek még nem volt horgolótű a kezében, de szeretne elkezdeni horgolni és esetleg nincs segítsége.

Mire lesz szükséged a horgolás elkezdéséhez?

Ha horgolni szeretnél, akkor mindenképp szükséged lesz egy horgolótűre és fonalra (már megérte ide bejönni, nem?).

Fonalból sokféle kapható, a legváltozatosabb összetételben, vastagságban, színben, minőségben és árban. Érdemes ellátogatni egy fonalboltba (már annak is van egy nagyszerű hangulata) és körülnézni, megtapogatni a fonalakat, érdeklődni. Amíg nem tudod, hogy később mit fogsz horgolni, csak tanulni szeretnél, nem érdemes nagyobb mennyiségbe pénzt fektetni. Egy-két megfelelő gombolyagot elég is beszerezni (akár turkálóban, vaterán), aztán ha kész terved van, ahhoz igazítani a vásárlást nagyobb mennyiségben (és akkor is érdemes összehasonlítani az árakat, nagy különbségek vannak ám).

Ha most kezded, talán az a legpraktikusabb, ha gyakorlásképpen egy vastagabb (3+) fonalat választasz és egy méretben hozzáillő tűt. Én pamuttal kezdtem. A pamut nem bolyhos és jobban látszanak, illetve jobban elkülönülnek egymástól a szemek, így valószínűbb, hogy nem hagysz ki, vagy horgolsz duplán egyet-egyet (ez kezdetben nem egyértelmű).

Ezen a képen az első két gombolyag akril, a második kettő pamut, az alsó (piros-narancs) gyapjú. Mindnek jellegzetes tapintása, viselkedése van. Az akril nagyobb rugalmassággal bír, a gyapjú természetesebb anyag, de nem rugalmas, nem nyúlik.

Egyetlen fontos szempont van: olyan fonalat válassz, ami nem esik szét három mozdulat után kisebb fonalakra, mint ez itt, mert az jelentősen megnehezíti a dolgod az elején.

(Ne ilyen fonallal kezdd!)

Szokták azt tanácsolni, hogy a tű legyen egy, vagy egy fél mérettel kisebb a fonalon feltüntetett javaslatnál, de szerintem embere válogatja. Sokan ugyanis annyira szorosan horgolnak az elején, hogy eleve szoros, zárt lesz a munkájuk. Az a fontos, hogy a horgolótű kényelmes legyen, jól meg lehessen fogni, ne legyen a nyele nagyon vékony.

Valószínűleg magától értetődik, de azért megemlítem, hogy ha nagyobb horgolótűt választunk, a munkadarabunk is nagyobb, lazább lesz ugyanazt a fonalat használva. A képen (balról jobbra) 2,5-ös, 3-as és 3,5-ös tűvel  horgolva egy-egy kis darabot, nagyjából látható a különbség:

p2280135.JPG

Valamint:

A nagy nyuszi vastagabb akril fonalból és négyes tűvel, a kicsi pamutból hármas tűvel készült.

Ha a leglényegesebbeket -a horgolótűt és némi fonalat- már beszerezted, szükséged lesz még természetesen ollóra, illetve később a munkadarabodtól függően erre-arra (táskákhoz fülre, pénztárcához zárra, ruhához gombra, stb….), de ezekkel még ráérsz.

 

 

 

 

 

1 thought on “Horgolóiskola: alapfelszerelés horgoláshoz

  1. Kedves Enikő!

    Nagyon jó lett az oldal!!!
    Kedves, aranyos és hasznos 🙂
    Nagyon kedvesek az állatkáid, sok sikert kívánok: Zsuzsa

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük